Nischade sajter – ovärderlig info

by Pierre on 04 augusti 2009

Förutom att jag sitter inne med mycket bra information angående nischsajter vill jag faktiska börja med och ge mig själv lite beröm. Det är inte speciellt svenskt att berömma sig själv men man måste ge sig själv beröm ibland. Sitter här på balkongen i Gröndal (Stockholm) och har för andra dagen i rad varit ute och sprungit. Idag har jag även lyft lite vikter. Jag måste verkligen röra på mig eftersom jag stora delar av dagen sitter helt stilla. I mitt tidigare liv tränade jag väldigt mycket och att nu ha blivit lite rund om magen är inte roligt. Fast nu är det snarare för att orka jobba än att gå ner i vikt som jag tränar.

Jag har sedan något år tillbaka intresserat mig för nischade sajter. Om man skapar nischade sajter på rätt sätt kan man nå höga positioner på google med enbart intern sökmotoroptimering. För er som inte vet vad en nischad sajt är det en sajt som har ett smalt intresseområde. Det kan vara tex brandsläckare, flyg till spanien, guldfiskar, ringar av guld osv osv. Hela sajten kretsar kring ett nyckelord. Jag har samlat på mig en del av den sortens sajter och efter ett tag kom jag på en bra teknik. För att man ska lyckas med en nischad sajt gäller det att komma så högt upp i sökmotorerna som möjligt. Precis som med vilken sajt som helst. Men det är lite enklare med en smal sajt dvs nischad. Eftersom Google tycker att en sajt enbart med information om tex pormaskar är mer relavant till en sökning om pormaskar än en sajt som bland annat handlar om pormaskar. Självklart gäller det fortfarande att ha länkar in till sajten vilket oftast ger mer tyngd än att bara ha smalinformation. Men det fina med nischade sajter är att de ofta inte är har många länkar in, nu menar jag de konkurrerande sajterna.

Nu kommer vi till den ovärderliga information. Hur hittar man ämnen till nischade sajter och hur vet man om de är värda att satsa på?
Ett ämne måste fylla följande kriterium:

  1. Mycket sökningar på ämnet
  2. Få konkurerande sajter
  3. .se domänen bör vara ledig med eller utan åäö

Dessa tre punkter är nästa alltid helt oförenliga. På engelska är det helt omöjligt. För är det mycket sökningar på ett ämne så finns det väldigt mycket konkurrende sajter och därtill är .se domänen alltid upptagen. Så vad ska man göra? Jo vi tar medelvägen. Genom att använda sig av google keyword tool tar man reda på ett ämne som har minst 1000 sökningar (helst fler) per månad. Se till att det inte är ett säsongsämne som skotta snö eller fina badplatser eftersom det bara är söks säsongsvis. Efter detta gör man en sökning av ämnet på google.se med ämnet i citationstecken, om nu ämnet innehåller fler än 1 ord. När man gjort sökning visas till höger hur många konkurrerande sidor/sajter det finns på den sökning. För att det ska vara lönt måste antal vara mindre än 30 000 helst ännu mindre. Är det mer blir det för svårt att nå topppositioner utan extern sökmotoroptimering.

När du lyckas hitta just denna kombination av 1000-4000 sökningar och mindre än 30 000 konkurrenter då har lyckats, nästan. För nu gäller det att ämnet/frasen är ledig som .se domän. Än så länge i Sverige finns faktiskt chansen. Domännamnet ska vara utan bindestreck (-).Är den inte ledig behöver du inte nedslås för det, leta då efter .nu, .com, .net mm. Personligen gillar jag .nu och .com mest efter .se när det gäller sajter för svenska ämnen. Enligt google är toppdomän namnet(se,com,net) en del av deras sökalgoritm dvs om två sajter är likvärdiga inom ett visst ämne så rankas den med det lokala toppdomän namnet bättre. Nu är det inte lika viktigt eftersom antalet konkurrenter inte är så speciellt högt vilket gör att du kan ranka högt med vilken toppdomän som helst. Skulle det inte gå att hitta en bra domän utan bindestreck så är det nästa steg att leta efter en med.

Egentligen är jag lite tudelad när det gäller att dela med mig av denna information eftersom det gör att det blir svårare och svårare att hitta nischade ämnen. Sen en tid tillbaka har jag följt en blogg som heter entrepreneurs-journey.com som drivs av en kille som heter Yaro Starak och bor i Australien. Hans stora passion är egentligen entreprenörskap inte så mycket att bygga nischsajter. Han skriver väldigt bra inlägg och så gör han podcastintervjuer med kända bloggare, marknadsförare eller någon som på något annat sätt är en driven entreprenör. För någon vecka sen lyssnade jag på en podcast med en kille som heter Adam Short. Adam är en webentreprenör som lever på att skapa nischade sajter och har även startat en webkurs som heter nicheprofitclassroom.com där han och en kollega lär ut sina bästa knep om hur man lyckas med nischade sajter. Under den podcasten så berättar ingående om hur de går tillväga för att hitta nya nischämnen att starta sajter om. Då förstod jag att mitt sätt att hitta ämnen att skapa sajter runt inte var så tokigt. För de använde samma metod jag beskrev ovan förutom att de i sin webkurs har ett antal verktyg som automatiserar letande av ämnen. De har genom erfarenhet av egna sajter bygg upp en sorts matris som berättar om ämnet är användbart eller inte. Ena skalan är antal sökningar och andra är konkurrerande sajter.

Jag är vanligtvis lite skeptisk till säljande engelska sajter där det står hur lätt det är, hur rik man blir och även bra andra tycker att det är. Men denna sajt va lite annorlunda samt att det gratis material man fick innehåller mycket bra information. Förutom att skapa nischade sajter lär de även ut vad man bör ha för sajtinnehåll, enkla SEO åtgärder men framförallt hur de tjänar pengar på sajtenerna. Jag kommer att gå med kursen och se om det är något man kan lära sig. När jag hörde vad Adam berättade tyckte jag att det var dags att även jag delar med mig av dessa kunskaper.

Håll utkik efter mer information om nischade sajter.

  • Share/Bookmark

{ 1 comment… read it below or add one }

N!cklas 05 augusti 2009 kl 6:50 f m

Bra bloggpost! Har börjat kika allt mer på nischade sajter – ett intressant ämne :)

Leave a Comment

Previous post: Hur du får expertinnehåll – del 2

Next post: Bästa sätt att få besökare för en ny blogg