Bästa möjliga Adsense sajt

by Pierre on 02 juli 2009

Efter ha hållt på med sajter som har adsense i över 5 år nu har jag samlat på mig en hel del bra erfarenheter. Jag tänkte att jag skulle dela med mig av dessa adsense tips. Tyvärr kan jag inte gå in på specifika detaljer om hur mycket pengar jag tjänat på adsense efter som det är mot google publicist policy.

Det går bevisligen att tjäna riktigt bra pengar på adsense. Den mest berömda bilden på en google check är väl den med ägaren av shoemoney.com och en check på $132 000. Detta var några år sedan, 2005, och det har blivit svårare att tjäna grova pengar men det går fortfarande.

Det är en enkel matematik att tjäna pengar på adsense.

  • Många besökare
  • Högt betalande ord
  • Hög click thru rate(antal klick/antal sidvisningar)

Många besökare
Det gäller att göra en sajt som många tycker är användbar som underlättare någons vardag. Oftast enklast att göra en nischad sajt dvs smal i intresseområde för att få den populär. Att ha en välbesökt blogg som man kan marknadsföra sajten på är förstår guld värt. Så många som möjligt måste få reda på att sajten existerar.

Annat sätt att få en sajt välbesökt är att se till att sökmotoroptimera sajten. Sökmotoroptimera för sajtens huvudområde tex barnkläder. Arbeta för att sajten ska synas så högt upp i Google som möjligt. Ett väldigt förenklat sätt att beskriva sökmotoroptimering är att man behöver länkar från andra sajter till den sajt man sökmotoroptimerar och då helst från sajter som handlar om samma område som sin egen (som sagt väldigt förenklat beskrivet).

Leta efter relaterade sökningar via Google keywoord tool. Efter en sökning på barnkläder där fann jag fraserna ”molo barnkläder”, ”katvig barnkläder”, ”barnkläder på nätet” som söks ofta på Google. Skriv innehåll om dessa fraser. Sökfrasen skall finnas med i title-taggen, rubriken (h1) och finnas upprepade ett antal gångar i den löpande texten som bör vara minst 300 ord. Dessa artiklar kommer förhoppningsvis också finnas med högt uppe sökmotorerna och därmed dra in besökare.

Högt betalande ord
Om man inte är en sajtnörd som jag, som gillar att sätta upp mängder av sajterna, har man inte lyxen att kunna leta efter ord som ska bli grunden till en sajt. Men om du är som jag, dvs område först sen sajt, så är det bästa sättet att hitta högt betalande ord att leta på google keyword tool. Där kan man välja att visa CPC i en dropdown meny. Om väljer jag tex flygresor (ca 20kr), fotboll (ca 5kr) och hundvalpar (ca 2kr) är det givetvis bäst att välja att skapa en sajt om flygresor. Dessa kostnader per klick är ungefärliga priser för vad en annonsör får betala. Av kostnaden tar Google säkert hälften och sen blir hälften kvar till dig som publicist. Det är inte alltid bäst att välja de högst betalande orden eftersom konkurrensen om de högsta placeringarna på Google är troligtvis väldigt stor. Enklaste sättet att kolla hur många konkurrenter(dvs konkurrrerande sajter) det finns på ett sökord är att söka på Google och titta hur många resultat som dyker upp. Hitta ett ord som ligger någonstans mitt i mellan dyrt och konkurrens.

Hög click thru rate(CTR)
Antalet klick per sidvisningar angett i procent. Här varierar det väldigt mycket från sajt till sajt. Flera faktorer spelar in. Det som jag har märkt genom åren är att ord som är ett köpord har en högre CTR än ett ord som inte är ett köpord. Ett köpord kan vara just barnkläder som ovan. En besökare som söker efter barnkläder är mer benägen att leta efter sajter att köpa barnkläder på än besökare som är ute efter att leta efter information om Carl Bildt. Eftersom det flesta annonsörerna på ett köpord oftast är onlinebutiker är chansen stor att besökaren väljer att, via din sajt, besöka en utav de sajterna som visas i annonserna. Fundera på vilka som är just köpord.

En annan tyvärr lite tråkig sak är att om sajten är allt för bra, designmässigt och innehållsmässigt, har besökaren en tendens att bara stanna på din sajt och inte klicka sig vidare. Men om sajten är medelmåttig i designavseende och innehållsmässigt (inte allt för sunkig för då klickar de bakåt direkt) klickar en högre procent sig vidare. Jag har många exempel på detta fenomen. Med detta säger jag inte att ni ska skapa fulsajter men om ni bara har adsense på en sajt så bör den inte vara allt för snygg om ni vill att CTR ska vara hög. Jag har sajter men den konstant CTR på ca 10 % medans jag har sajter som är mycket finare men bara har en CTR 1%. Ja givetvis beror det också på om sajtens huvudtema är ett köpord eller inte.

Om man ändå vill ha en riktigt snygg sajt så bör man även satsa på affiliateannonser på sin sajt. Tillhandahåll ett epost utskick som du kan göra regelbundna utskick med ett dolt budskap att köpa någon produkt som säljs av ett företag som du är affiliate till. Då handlar det mer om förtroende. Med adsense vill du inte att de ska få för stort förtroende för din sajt eftersom du vill att de klickar sig viadare.

Lycka till med ditt sajtbyggande. Skriv gärna en kommentar om du har haft hjälp av denna artikel.

  • Share/Bookmark

Leave a Comment

Previous post: Så får du besökare från Twitter

Next post: Sökmotoroptimerade bilder och ett centraliserat publiceringsverktyg